Aanraking is een eerste levensbehoefte. Kinderen bij wie de huid onvoldoende wordt aangeraakt, groeien slechter, zijn vaker ziek, leren slechter, hebben weinig lichaamsbesef, zijn minder sociaal en communiceren moeizaam. Ze zitten letterlijk ‘niet lekker in hun vel’.
Alle reden, dus om je kind lekker vaak aan te raken. Te knuffelen. En te masseren. Kinderen vinden dat echt heerlijk weet ik uit ervaring. Masseren is goed voor het contact met je kind. En het mooie is: het ontspant je kind, én het ontspant jou ook! Uit onderzoek blijkt namelijk, dat masseren prettige stofjes vrijmaakt, zowel bij degene die gemasseerd wordt als bij degene die masseert.
Maar ik weet niet hoe dat moet! denk je misschien. Dat dacht ik tenminste wel en dat was een drempel voor me om te beginnen. Ik heb gelukkig geleerd, dat het heel simpel is. Masseren is eigenlijk niks anders dan met aandacht aanraken.
Heb je behoefte aan een paar eerste beginselen? Hier komen ze:
♡ Masseer alleen spieren en zachte plekken, dus ga langs de botten.
♡ Lange strijkingen zijn altijd goed, gewoon met je platte handen.
♡ Spreiden is ook lekker: je beide handen laat je van elkaar wegglijden, waardoor je de huid onder je handen uitspreidt.
♡ Ook een topper: de rug masseren door je vingers van beide handen op de rug te plaatsen en dan draaiende bewegingen maken met je handen. Verplaats je handen steeds een stukje.
Hier vind je nog meer informatie:
Babymassage spelenderwijs – auteur: Conny Coppen
Aanraken: een levensbehoefte – auteur: Marijke Sluijter
Strelen, masseren en aanraken – auteur: Pieter Langedijk
Geen reacties gevonden.